Onder de noemer “kunstgras” wordt bij diverse kunstgrasleveranciers een viltachtig product voor een prijs van ca. €3,- tot €8,- per m2 aangeboden. Natuurlijk doen ze dit om klanten te lokken en de indruk te wekken dat ze het goedkoopste kunstgras aanbieden. Echter dit zogenaamde kunstgras lijkt in de verste verte niet op echt gras.

Prijsopbouw van echt kunstgras

Kunstgrassen van betere kwaliteit en die op echt gras lijken starten met een kunstgrasprijs van ongeveer € 14,- per m2. Dit kunstgras heeft dan een vezelhoogte (lengte grassprietjes) van 18-22mm en is voorzien van een mosdraad. Zoekt u een voller kunstgras voor in uw tuin, balkon of dakterras met een vezelhoogte tussen de 22-32mm, bedragen de kunstgrasprijzen tussen € 18,- en € 27,-. De mooiere kunstgrassen zijn dan opgebouwd uit 4 verschillende kleuren grassprieten en een mooie volle mosdraad.

De luxe kunstgrassen met vezelhoogtes van meer dan 30 mm tot soms wel 46 mm worden aangeboden vanaf ca. € 30,- tot € 40,- per m2. Deze kunstgrassen zijn vaak niet van echt gras te onderscheiden. Deze kunstgrasprijzen zijn niet gering, echter u heeft dan ook wel iets exclusiefs in uw tuin, waar u jaren plezier van zult hebben.

Chinees kunstgras – Goedkoop is duurkoop

Door de toenemende vraag naar kunstgras is het aantal aanbieders stijgend en hiermee ook het aanbod van goedkoop kunstgras van inferieure kwaliteit. Vaak betreft dit kunstgras dat in China geproduceerd is, maar ook worden er partijen afgekeurd kunstgras verkocht tegen dumpprijzen door handelaren die met deze producten adverteren. Dit is niets nieuws, dit zien we met andere producten ook gebeuren.

Op het eerste gezicht lijkt het kunstgras mooi en heeft het op het eerste gezicht vergelijkbare specificaties als de kunstgrassen van de betere kunstgrasspecialist. De kunstgrasprijzen zijn soms wel tot 50% goedkoper. Echter goedkoop kan hier ook duurkoop zijn. In de praktijk zal dit kunstgras veel minder kleurvast zijn en eerder verkleuren door de UV-straling van de zon. Bij afgekeurd kunstgras als gevolg van productiefouten zien we dat de kunstgrasvezels regelmatig loslaten, of strepen in het gazon, etc.

Vaak is de garantie niet goed geregeld en als u dan wilt reclameren, komt u van een koude kermis thuis.

Goedkoop kunstgras – Waar moet je op letten?

Het kopen van kunstgras is voor velen geen dagelijkse bezigheid. Onderstaand een aantal tips bij het kopen van kunstgras.

  • - Oriënteer uzelf eerst op de websites van de betere kunstgrasspecialisten
  • - Kijk op internet naar ervaringen van andere kopers
  • - Vraag kunstgras stalen (vaak gratis) aan om eerst op het gemak te kijken, voelen en vergelijken
  • - Vraag bij onduidelijkheid om een REACH certificaat. Dit certificaat garandeert u dat het kunstgras op een verantwoorde wijze is geproduceerd en vrij is van zware metalen die schadelijk zijn voor het milieu.
  • - Kijk welke garantie van toepassing is. Garantie van meer dan 10 jaar op verkleuring door UV-straling is niet reëel, dit is namelijk technisch niet mogelijk.

Wees alert bij onrealistisch goedkope kunstgrasprijzen.

Let op als u coupons van verschillende breedte koopt. Er bestaat een aanzienlijk risico dat een rol van 2,0 meter een ander verfbad heeft gehad dan de rol van 4,0 meter met een niet wenselijk kleurverschil in uw gazon tot gevolg. Let op met berekeningsmodules waar u lengte en breedte kunt invullen. Vaak bestelt u dan teveel kunstgras. Vraag bij twijfel of de kunstgras aanbieder de benodigde hoeveelheid kunstgras voor u berekend. U voorkomt zo dat u teveel of te weinig kunstgras koopt. Vergelijk ook de prijzen van de kunstgras installatiematerialen. Hier zitten grote verschillen in: u koopt goedkoop kunstgras, maar betaalt mogelijk teveel voor de onderdoek, kunstgrashaken en lijmband. Controleer bij aanschaf of het geleverde kunstgras overeen komt met de kunstgrasstaal. En als u dan uiteindelijk "goedkoop kunstgras" heeft gekocht en geïnstalleerd, vergeet vooral niet te genieten van de vele voordelen van kunstgras!