Misschien heeft u in uw tuin een prachtige boom staan, maar is het gazon van natuurgras dat er omheen ligt niet zo mooi meer. U wilt graag de tuin verfraaien, zonder afscheid te moeten van de boom. U kunt zich dan afvragen: Is het mogelijk om kunstgras om een boom heen te leggen? In dit blogbericht leggen wij graag even uit of dit kan en welke weg u het beste kunt bewandelen.

Lucht- en waterdoorlatend

Om te beginnen. Het is zeker mogelijk om kunstgras om een boom heen te leggen zonder dat dit ten koste gaat van de boom. Een boom heeft zuurstof en water nodig. Dit wordt opgenomen door de wortels. Als u kunstgras om de boom heen legt, zal dit de wortels bedekken. Dit is echter geen probleem, omdat ons kunstgras lucht- en waterdoorlatend is. De boom krijgt alsnog voldoende water en zuurstof en zal niet stikken. Toch kan het niet bij iedere boom.

Horizontaal wortelen

Kunstgras blijft het mooist als het gelegd is op een harde, stabiele onderlaag. Sommige bomen vinden zo’n laag over hun wortels niet prettig. Dit zijn vaak bomen die horizontaal wortelen. Ze zoeken de ruimte op in de breedte onder het kunstgras. De kans bestaat hierbij dat ze het gras omhoog gaan duwen. Uw gladde kunstgrasgazon wordt hobbelig en dat is waarschijnlijk niet wat u wilt.

Verticaal wortelen

Andere bomen wortelen verticaal. De wortels gaan diep de grond in. Deze gedijen waarschijnlijk goed in het kunstgras en zullen de grasmat ook niet omhoog gaan duwen. Het gazon blijft glad. Deze bomen zijn dus beter geschikt om te combineren met kunstgras.

Voldoende ruimte

Bomen blijven groeien. Niet alleen in de hoogte, maar zeker ook in de breedte. Zorg er daarom bij het aanleggen van het kunstgras voor, dat er rondom de boom voldoende ruimte is voor groei. Een ander punt van aandacht bij het leggen van kunstgras rondom een boom, is dat dit het gazon wel wat meer onderhoudsgevoelig maakt. Zeker als het een grote boom is die veel schaduw op uw gras veroorzaakt, waardoor mosvorming kan gaan ontstaan.

Meer informatie

Vraagt u zich af of een bepaalde boom wel geschikt is om kunstgras omheen te leggen, dan kunt u het beste terecht bij uw hovenier.