De laatste jaren is het aantal aanbieders van kunstgras enorm toegenomen. Dat is niet zo gek, gezien de vele voordelen van kunstgras. Er zijn talloze soorten en kwaliteiten kunstgras te koop. Maar wat is nu belangrijk bij de keuze voor kunstgras?

Kunstgras is er voor vele toepassingen: kunstgras voor sportvelden, kunstgras voor evenementen, kunstgras voor in de showroom, voor op uw balkon en natuurlijk kunstgras voor in de tuin! Elk kunstgras heeft specifieke eigenschappen voor de desbetreffende toepassing. Dit schrijven beperkt zich tot het zogenaamde “landscaping” gras. Dit is kunstgras voor toepassing in bijvoorbeeld tuin, balkon, showroom, dakterras, etc.

Productie van kunstgras

Sommige soorten kunstgras lijken zeer sterk op echt natuurgras voor wat betreft kleur, zachtheid en uitstraling en vormen een prima alternatief voor uw gazon met echt gras.

Dit wordt gerealiseerd door toepassing van verschillende kleuren , soorten, gewicht en materialen van de garen. Ook de manier van produceren is belangrijk, bijvoorbeeld het aantal steken per meter en de afstand tussen twee rijen met steken (deling). Door variatie in het aantal steken en de deling kan bijvoorbeeld een kunstgras met een wildere uitstraling gemaakt worden of juist een compact kunstgras. Variatie in vezelhoogte resulteert in een korte grasmat of juist wat langer. Kunstgras wordt geproduceerd met een machine die lijkt op een grote naaimachine met heel veel naalden en meerdere soorten garen. Kunstgrasgaren voor landscaping kunstgras worden meestal gemaakt van Polyethyleen (PE) en/of Polypropyleen (PP). Toepassing van een bruin en/of beige mosdraad geeft het kunstgras de uitstraling van natuurgras. Polyethyleen zorgt voor zachtheid en veerkracht van het kunstgras en toepassing van Polypropyleen geeft meer stevigheid en wordt vaak gebruikt voor de mosdraad. Tegenwoordig worden er ook verschillende vezelvormen geproduceerd, bijvoorbeeld in de vorm van een C (C-shape). De C-vormige vezel zorgt ervoor dat het kunstgras veerkrachtiger is en na belasting sneller terugkomt in de oorspronkelijke vorm. De kwaliteit, het gewicht en het soort kunstgrasvezel (garen) en de wijze van productie bepaalt voor het grootste deel (ca. 85%) de prijs van het kunstgras. De loonkosten bedragen ca. 15%.

Waar moet u nu op letten bij de aanschaf van kwalitatief hoogwaardig kunstgras?

Op het eerste gezicht lijken de verschillende soorten kunstgras veel op elkaar, maar zien we een enorme diversiteit aan kunstgras prijzen en kunstgras kwaliteiten.

Nederland heeft een naam hoog te houden als het gaat om de productie van kwalitatief hoogwaardig kunstgras. Momenteel wordt de markt overspoeld met goedkoop kunstgras dat in China geproduceerd wordt. Op het eerste gezicht lijkt dit kunstgras sterk op kunstgras van Hollandse bodem, echter de gebruikte garen zijn vaak van een lagere kwaliteit. Soms zijn er zware metalen zoals lood en cadmium toegevoegd om de garen sneller te kunnen produceren. Dit is gevaarlijk voor mens, dier en milieu. De UV-stabiliteit is niet te controleren waardoor het risico bestaat dat het kunstgras verkleurd en de vezels sneller hard worden wat resulteert in een snellere slijtage van het kunstgras. Tevens wordt de backing, dit is de zwarte rug van het kunstgras, ingesmeerd met het goedkopere krijt in plaats van Latex. Hierdoor kan het kunstgras sneller scheuren. Ook komt het regelmatig voor dat het kunstgras staal voor wat betreft kleur niet overeenkomt met het daadwerkelijk geleverde kunstgras voor in de tuin. Tenslotte is de garantie op dit kunstgras een belangrijk aandachtspunt. Een UV-garantie van meer dan 8 jaar is niet realistisch en technisch niet haalbaar, omdat er geen middelen bestaan die een kunstgras zo lang goed kunnen beschermen tegen UV-straling.

Vraag bij twijfel of de verkoper een REACH certificaat van het kunstgras kan overleggen. Dit certificaat garandeert dat de producten op een verantwoorde wijze zijn geproduceerd. Tegenwoordig worden er grote partijen kunstgras aangeboden tegen zeer lage prijzen. Vaak betreft dit door de kunstgrasfabrikant afgekeurd kunstgras. Tijdens de productie is er dan iets misgegaan waardoor er bijvoorbeeld strepen of onregelmatigheden in het kunstgras zitten. Dit is niet te zien op de kunstgras staal, maar pas als het kunstgras aangelegd is. Vergelijk de verschillende kunstgrasaanbieders dan ook goed met elkaar ten aanzien de kwaliteit, prijs, reputatie en garantie van het kunstgras.

Is kunstgras duurder dan natuurgras?

De aanschaf van kunstgras is in de eerste instantie hoger dan natuurgras. Echter kunstgras hoeft u nooit meer te maaien, te bemesten, bij te zaaien, te verticuteren of te sproeien. U bespaart water, mest en vooral tijd. En tijd is helaas niet te koop! U zult uw investering op zeker terugverdienen. Met kwalitatief hoogwaardig kunstgras heeft u gegarandeerd een fris, groen, onderhoudsarm gazon hele jaar door.

Vergelijk verschillende soorten kunstgras met elkaar door stalen aan te vragen. Vaak worden kunstgrasstalen gratis geleverd. Door het te zien en te voelen kunt u zelf het beste beoordelen welke soort kunstgras het beste bij u past.