
De kunstgras ondergrond: Welk zand is geschikt?
Zand, tegels, granulaat of toch beton? Wilt u lang genieten van uw kunstgras in de tuin, dan is het belangrijk dat dit goed gelegd wordt. Een juiste ondergrond is hierbij van cruciaal belang. Een juiste ondergrond is van cruciaal belang bij kunstgras leggen. Is de ondergrond niet goed, dan kan dit namelijk leiden tot bijvoorbeeld kuilen en/of plassen water. Daarom is het nodig dat u bij het kunstgras aanleggen voor een basis kiest die stevig aangerold kan worden en sterk, stabiel, egaal en waterdoorlatend is. Zo kan de ondergrond uw kunstgras tuin eenvoudig watervrij houden.
Wat de perfecte ondergrond is voor kunstgras, is situatieafhankelijk. Hierbij spelen namelijk meerdere factoren een rol: de huidige omstandigheden van de tuin, de conditie van de grond en meer. Eén ding is wel zeker: zwarte grond is niet geschikt voor kunstgras! Deze aarde is verteerbaar waardoor de ondergrond in de loop der tijd zal verzakken en uw kunstgras tuin niet meer strak ligt.
Bestratingszand als ondergrond kunstgras
Bestratingszand (geel cunetzand) is in veel gevallen een goede ondergrond voor kunstgras. Meestal is een laag van 15 centimeter voldoende, maar dat hangt ook weer af van de plaatselijke bodemdikte. Bij een slecht doorlatende ondergrond, is het belangrijk om een wat dikkere laag aan te brengen, zodat dit als waterbuffer kan fungeren en er geen regenwater op uw kunstgras blijft staan. Heeft u een onstabiele ondergrond, die van zichzelf wel al zanderig en doorlatend is, dan hoeft de grond alleen maar stabiel te worden gemaakt en is een paar cm materiaal al voldoende.
TIP: Bent u van plan om het kunstgras intensief te gebruiken met bijvoorbeeld sport en spel dan zijn meer stabiele ondergronden voor uw kunstgras te overwegen. U kunt dan menggranulaat (gebroken puin) of ketelzand (Granulight, voorheen bekend als StabiCare) te gebruiken. Dit soort materiaal laat zich goed aantrillen, blijft heel stabiel en is waterdoorlatend. Ideaal voor het behoud van uw kunstgras bij een zware belasting.
Hoe leg ik zand onder kunstgras?
Het is belangrijk dat het zand goed wordt gelegd. Allereerst moet het goed worden verdicht. Hierbij wordt het volume uit het zand gehaald, waardoor een stevige ondergrond ontstaat.
Voor een perfect eindresultaat is het daarnaast van belang dat het zand goed wordt ingeklonken. Door het zandbed goed aan te trillen en eventueel te besproeien met water zal de kunstgras ondergrond compact worden. Hierna dient het geëgaliseerd te worden zodat het een stevige ondergrond met een strak oppervlak wordt. Vervolgens kan het kunstgras op de zandondergrond worden aangelegd.
Kunstgras laten leggen door BuitenGewoon Kunstgras
Het leggen van kunstgras kunt u zelf doen of uitbesteden. Op onze site vindt u handige leginstructies, waarin uiteraard ook de ondergrond is meegenomen. Wilt u het kunstgras liever laten aanleggen? Kies dan voor de professionele legservice van BuitenGewoon Kunstgras. Zo heeft u er geen werk aan én weet u zeker dat het goed gebeurt! Neem contact met ons op voor meer informatie.