
Veel gemaakte fouten bij het aanleggen van kunstgras – aanleg
De aanleg
Kunstgras leggen is niet moeilijk. Toch worden er regelmatig fouten gemaakt bij het zelf aanleggen van kunstgras. Van deze veelgemaakte fouten kunt u leren, zodat u in no-time een perfect onderhouden gazon heeft het gehele jaar door.
In deze serie blogberichten over kunstgras aanleg zetten we de meest gemaakte fouten voor u op een rij met tips om deze te voorkomen.
Kunstgras beschadigd bij op maat snijden
Kunstgras bestaat uit rijtjes met steken van garen. Dit kunt u zien aan de (zwarte) achterkant van het kunstgras. Dit wordt ook wel de backing of rug genoemd. De steken zijn de kunstgrasvezels of kunstgrassprieten. Als kunstgras vanaf de bovenkant gesneden wordt, worden de kunstgrassprieten beschadigd wat resulteert in lelijke plekken aan de snijranden.
Kunstgras dient vanaf de onderzijde/rug (zwarte kant) gesneden te worden. Snijd dan netjes langs de rijtjes met steken om de kunstgrassprieten niet te beschadigen en houd het Stanleymes een beetje schuin bij het snijden.
Vleug (vezelrichting) verkeerd gelegd
Regelmatig zien we dat het grastapijt verkeerd is gelegd met de vleug vanaf het terras.
- De vleug is de vezelrichting van de kunstgrassprieten. Kunstgras dient met de vleug naar het gezichtsveld gelegd te worden, zodat u tegen het gras in kijkt voor het mooiste effect.
- Kunstgras wordt meestal geleverd op rollen van 4 of 2 meter. Wanneer uw gazon breder is dan 4 meter krijgt u dus meerdere banen. Het is dan van belang dat de vleug van alle banen in dezelfde richting gelegd worden.
Indien u zowel 4 als 2 meter brede rollen krijgt geleverd, let dan goed op of er geen kleurverschil aanwezig is, vanwege verschillende kleurbaden. Lifegrass® kunstgras wordt alleen op 4 meter breed geleverd zodat we zeker weten dat er geen kleurverschil zal zijn. Op deze manier wordt het beste resultaat gegarandeerd.
Kunstgrasnaden slecht verlijmd bij een gazon breder dan 4 meter
Indien een kunstgrasveld breder is dan 4 meter moeten de banden worden verlijmd met zelfklevende lijmband. Dit is een brede tape van 12-15 cm met een plakstrip waar de banen mee aan elkaar verlijmd worden. Als dit op de juiste manier gebeurt is er vrijwel niets te zijn van de naad. Helaas zien we dit wel eens anders.
Oorzaken hiervan zijn:
- Buitentemperatuur te koud (<5ºC), waardoor de lijmband niet goed kleeft.
- Nat kunstgas; voor het verlijmen van de banden dient het kunstgras droog te zijn, zodat het goed hecht aan de lijmband
- Tussenruimte tussen de banen te klein of te ruim; de tussenruimte tussen twee te verlijmen banen dient 2-4 mm te zijn.
- Te grote stukken in één keer verlijmd; het deklaagje van de lijmband dient steeds ca. 20 cm verwijderd te worden en de kunstgrasbanen dan tevens steeds stukje voor stukje (ca. 20 cm) verlijmen.
- Kunstgrassprieten mee verlijmd; bij het verlijmen dienen de kunstgrassprieten niet op de lijmband te plakken, maar alleen de (zwarte) rug.
- Na verlijming direct belasten. Als de banen verlijmd zijn, mag het kunstgras niet direct belast worden. Laat dit minimaal 1 uur rusten. Wij raden aan om een plank met verzwaring over de naad te leggen, zodat de banen goed in de lijmband gedrukt worden.
Kunstgras niet of onvoldoende opgeborsteld
Kunstgras wordt geleverd op een rol. De kunstgrasvezels of –sprieten zijn hierdoor plat gedrukt. Na installatie dient het kunstgras in de tuin met een harde bezem goed opgeborsteld te worden voor het mooiste resultaat.
Mooi en toch goedkoop kunstgras kopen? Bekijk onze uitgebreide kunstgras collectie!