Veel gemaakte fouten bij het aanleggen van kunstgras – voorbereiding
Kunstgras leggen is zeker niet moeilijk. Toch zien we dat er regelmatig fouten worden gemaakt bij kunstgras aanleg. Van deze veelgemaakte fouten kunt u leren, zodat u in no-time een perfect onderhouden gazon heeft het gehele jaar door.
In deze serie blogberichten zetten we de meest gemaakte fouten op een rij.
Onvoldoende voorbereiding
Om een kunstgrasmat goed te installeren is het belangrijk dat u goed voorbereid bent. Ook adviseren wij u om niet alleen kwalitatief hoogwaardig kunstgras, maar ook alle noodzakelijke installatiematerialen in huis hebt. Deze installatiematerialen zijn:
- Bestratingszand
- Opsluitband
- Trilplaat
- Stabiliserend onderdoek
- LifeGrass® kunstgras
- Zelfklevende lijmband indien gazon breder dan 400 cm
- Een goed stanleymes
- Kunstgrashaken
- Een harde bezem
- Optioneel: instrooizand
Tevens is een overzichtelijke kunstgras leginstructie van belang waarin stap voor stap wordt uitgelegd welke werkzaamheden in welke volgorde u dient uit te voeren.
Slechte kwaliteit kunstgras
Helaas zien we met enige regelmaat tuinen met een kunstgrasgazon dat niet mooi is. Het gazon is gestreept en/of onregelmatig van structuur. Dit ligt vaak aan de kwaliteit van het kunstgras.
De oorzaak hiervan ligt meestal bij de productie van het kunstgras. Dit kunstgras, dat door de fabrikant is afgekeurd en niet verkocht worden via de gespecialiseerde leveranciers, wordt door handelaren tegen dumpprijzen aangeboden. Kijk, vergelijk en oriënteer u goed bij de aankoop van kunstgras.
Onstabiele of ongelijke ondergrond
Om jarenlang te kunnen genieten van uw kunstgrasveld is een stabiele en vlakke ondergrond belangrijk. Vaak zien we dat hier te weinig aandacht aan wordt besteed, wat resulteert in een verzakt kunstgrasgazon, putten/deuken in het gazon, slechte afwatering of onkruid langs de randen.
Een goede ondergrond bestaat uit een zandbed van minimaal 10 cm voor een goede afwatering. Ook dient het zandbed goed aangetrild te zijn zodat het een stabiele ondergrond biedt bij belasting door bijvoorbeeld spelende kinderen of het tuinset op het gazon. Een goede egalisatie zorgt er voor dat het kunstgras mooi strak gelegd kan worden.
Daarnaast adviseren wij om stabiliserend onderdoek op het zandbed te leggen. Stabiliserend onderdoek heeft een tweetal functies:
- De ondergrond stabiliseren om putten of deuken in het kunstgrasveld te voorkomen bij belasting
- Het tegenhouden van onkruid
Stabiliserend onderdoek wordt meestal geleverd op rollen van ca. 2 meter breed. Zorg bij meerdere banen altijd voor een overlap van 5-10 cm tussen de banen en laat het onderdoek zoveel mogelijk aansluiten op de kanten om onkruidgroei aan de randen van uw gazon te voorkomen.
Bekijk onze uitgebreide collectie kunstgras! Dan ziet u dat kunstgras in de tuin heel voordelige kan zijn.